Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 15 maja 2012

NAJPYSZNIEJSZA ZUPA RYBNA

Troszeczkę zaniedbałem pisanie za co najmocniej przepraszam. Niestety zdrowie już nie takie jak dawniej a i proza życia czasami mocno przygniata do ziemi ale trzeba coś robić żeby nie zwariować więc piszę i gotuję albo gotuję i piszę.
Dzisiaj o czymś co uwielbiam. Zupa rybna po włosku i po mojemu co chyba jest tożsame.
Bogactwo ryb i jadalnych morskich żyjątek w Italii naprawdę potrafi rzucić na kolana a wizyta na jakimkolwiek targu rybnym jest nieprawdopodobnym przeżyciem. Feeria barw na straganach to rozkosz dla oka a spożywanie tych pyszności  to niesamowita rozkosz dla podniebienia. Oczami wyobraźni widzę już dorady , barweny , mieczniki ( pyszne steki z grilla ) ale także cozze , vongole , ośmiornice ( grillowane są wspaniałe ), jeżowce , homary i langusty.   


                                                                    

                                                            ZUPPA DI PESCE
1 – 1.5 kg różnych ryb
1 Cukinia średnia
2 marchwie średnie
3 łodygi selera naciowego
1 papryczka peperoncino posiekana
3 ząbki czosnku rozgniecione
1 cebula
1 puszka pomidorów w puszce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Oliwa z oliwek
Sól , pieprz
Inne przyprawy ( ziele angielskie , liść laurowy , pieprz ziarnisty )
Dużo natki pietruszki
Makaron muszelki

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do garnka z zimną wodą ( ok. 2 – 2.5 l ) wkładamy pokrojoną na mniejsze kawałki rybę ( Ja rybę tylko czyszczę , kroję  i wrzucam razem z głową ) , wrzucamy liść laurowy , kilka ziaren pieprzu , ziele angielskie , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 min. aby ryba była ugotowana ale się jeszcze nie rozpadała. Wyjmujemy rybkę na talerz obieramy mięsko i odkładamy na osobny talerz a resztę ( kręgosłupy  , głowy i to co zostało ) wrzucamy spowrotem do wywaru. Gotujemy ok. 20 min.
Na patelni rozgrzewamy oliwę , wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa , czosnek i papryczkę i przesmażamy .
Gdy wywar już się ugotował i nabrał aromatu odcedzamy przez gęste sitko najlepiej 2 razy.
Wrzucamy do wywaru przesmażone warzywka , trochę obranej wcześniej ryby i gotujemy razem ok. 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ugotowany makaron muszelki nakładamy na talerze , dodajemy po kawałku obranej  ryby , zalewamy zupką , posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i SMACZNEGO.