Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 3 listopada 2020

Pyszne placuszki ziemniaczane z dodatkami.

 Witam. Po długiej przerwie postanowiłem zamieścić coś nowego. Z kuchnią włoską lub szerzej śródziemnomorską ma mało wspólnego ale za to jest pyszne. To taka moja wariacja na temat blinów. Zamiast jednak prawdziwych blinów z mąki gryczanej postanowiłem zrobić coś prostszego czyli nasze polskie placki ziemniaczane z pysznymi dodatkami.


Przepisu na placki ziemniaczane zamieszczał nie będę. Ważne aby ziemniaki były starte na tarce o grubych oczkach. Wówczas są chrupiące i przepyszne. Kolejny krok to łosoś. Ja używam łososia wędzonego na zimno który ma bardziej zwartą konsystencję i się nie rozpada. Łososia przypalam za pomocą palnika gazowego. 


Na przypalonego lekko łososia kładę słuszną porcję kwaśnej, gęstej śmietany a następnie po łyżeczce kawioru czarnego i czerwonego. Dla dekoracji gałązka koperku. Zastrzegam że nie jest to kawior oryginalny tylko tańsza wersja marketowa ale w połączeniu ze śmietaną, łososiem i cząstką cytryny smakuje rewelacyjnie.


Na koniec dla efektu przykrywamy kopułą i wpuszczamy pod nią dym z pistoletu wędzarniczego. Tutaj słabo widać ten dym ale zapewniam że był.

Myślę że to dobry pomysł na przystawkę. Smacznego życzę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz