Łączna liczba wyświetleń

środa, 9 stycznia 2013

SPAGHETTI ALLA NAPOLETANA

Kolejny przepis na szybki obiadek. Najsmaczniejszy wiosną i latem gdy mamy dostęp do świeżej dymki oraz świeżutkich pachnących pomidorów. W okresie jesienno - zimowym rzadko kupuję pomidory. Do sosów stosuję puszkowane albo passatę.




składniki

1 pęczek dymki pokrojonej
2-3 ząbki czosnku posiekane
1 puszka pomidorów albo passaty
2 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 łyzki octu balsamicznego
1 papryczka peperoncino
oliwa extra vergine
sól , swieżo zmielony pieprz



Na rozgrzanej oliwie podsmażam dymkę i czosnek


Dokładam pomidory , peperoncino , przecier pomidorowy i smażę kilka minut


Dodaję ocet balsamiczny i smażę kilka minut.


Pod sam koniec dodaję posiekaną bazylię


Ugotowany w międzyczasie makaron wykładam na talerze i posypuję zestruganym parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz