Łączna liczba wyświetleń

środa, 11 kwietnia 2012

No to zaczynamy.

Na początek klasyczna włoska przystawka czyli vitello tonnato.  Kiedy miałem okazję próbować to po raz pierwszy wydało mi się trochę dziwne. Jak to , mięso w tuńczykowym sosie ? I jeszcze te sardele i kapary.  Jakże się myliłem. To jest po prostu pyszne. Smakuje nawet moim dzieciom chociaż przekonały się do tego dania dopiero z 3 razem.  
                                        
 Vitello Tonnato
1.       Udziec cielęcy- ok. 300 g ( w zależności od ilości porcji )
2.       Warzywa na wywar – marchew , seler naciowy, por ( czasami jak żona nie widzi dodaję
1 strączek peperoncino )
3.       Wino białe – 1 szklanka
4.       Przyprawy – ziarna pieprzu, liść laurowy, sól
5.       Dwa surowe żółtka
6.       Oliwa z oliwek
7.       2 łyżki kaparów ( ja używam takich maleńkich)
8.       2-3 filety anchois
9.       Sok z ½ cytryny
10.   1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym.
Zaczynamy.
Marchew , seler , por pokroić w kostkę, włożyć do garnka , zalać zimną wodą. Dodać wino , ziarna pieprzu, liść laurowy, trochę soli oraz opcjonalnie peperoncino. Zagotować. Do gotującego wywaru włożyć mięso tak, aby było przykryte. Gotować na małym ogniu ok. 50 – 60 min. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
Przygotowujemy majonez. W moździerzu ucieramy czosnek ( pół ząbka ) z odrobiną soli. Dodajemy żółtka i ucieramy na gładka masę. Dodajemy oliwę i ucieramy dalej do uzyskania konsystencji majonezu. Drobna uwaga. Oliwę dolewamy powoli aby majonez nie zrobił się za rzadki.
Do blendera wrzucamy odsączonego tuńczyka, anchois , kaparki oraz nasz majonez. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, oliwę oraz kilka łyżek wywaru z mięsa. Miksujemy ponownie. Jeżeli sos wyszedł za rzadki możemy dodać ugotowane żółtko i zmiksować ponownie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ( jeśli potrzeba ).
Ostygniętą cielęcinę kroimy na cienkie plastry (w poprzek włókien) , układamy na półmisku i polewamy sosem tuńczykowym. Dla dekoracji posypujemy kaparkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz