Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 kwietnia 2012

TAM GDZIE KOŃCZY SIĘ VIA APPIA

Wszyscy znają Toskanię , Ligurię i Veneto.  Zwiedzamy Rzym , Florencję , Wenecję ,Bolonię. Południowe rubieże  zwiedzania  Italii to w zasadzie Neapol z przeskokiem na Sycylię. Dalej się nie zapuszczamy bo i po co. Jest po co. Dopiero Apulia , Kalabria i Basilicata to prawdziwa Italia. Italia nie przesiąknięta "turystyczną stonką" Italia prawdziwa a nie zmodyfikowana pod turystów. Jeszcze. Apulia moim zdaniem jest szczególna. Piękna , naturalna i nie tak niebezpieczna jak np. Kalabria. Te przepiękne bajkowe domki zwane "trullo" ,  słońce i niebieskie morze. Kuchnia Apulii także się wyróżnia. Dużo słońca mało pastwisk więc i kuchnia trochę w mięso uboga.
Rekompensuje to wspaniałymi i świeżymi owocami morza oraz bogactwem potraw warzywnych. To raj dla wegetarian.



POLLO ALLA DIAVOLO z sosem SALMORIGLIO

Składniki Kurczak
Kurczak cały
Oliwa z oliwek – ok. 100 ml
Chili sproszkowane – dużo 
Czosnek – 4-5 ząbków zmiażdżonych
Sok z ½ cytryny
Sól , pieprz czarny

Składniki Sos
Woda letnia – ok. 50 ml
Oliwa z oliwek – ok. 100 ml ( powinna być dobrej jakości najlepiej taka nierafinowana )
Liście selera naciowego posiekane 3-4 łyżki
Natka pietruszki posiekana 3-4 łyżki
Sok z ½ cytryny
Oregano posiekane ( najlepiej świeże ) – 1 łyżeczka
Czosnek 3 ząbki zmiażdżone
Sól , pieprz

 Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy oliwę , dodajemy chili , czosnek , sok z cytryny , sól , pieprz czarny i mieszamy. Kurczaka rozcinamy wzdłuż mostka , rozkładamy na desce w pozycji „ ginekologicznej „  rozbijamy nieco tasakiem na płask ( jeśli nie ma tasaka to pięścią przez drugą deskę ) a następnie nacieramy kurczaka przygotowaną marynatą z każdej strony. Odstawiamy na 1 godz. W międzyczasie rozpalamy grilla. Smażymy kurczaka ok. 60 min. od czasu do czasu polewając marynatą i przewracając raz na brzuszek raz na plecki. Oczywiście grillujemy nad rozżarzonymi węglami a nie nad ogniem.

Obserwując jak nam się kurczak smaży przygotowujemy sos Salmoriglio. Do miseczki wlać wodę , dodać oliwę i wymieszać , dodać sok z cytryny i wymieszać , dodać czosnek , seler , pietruszkę i oregano i wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Oczywiście w zależności od Waszych preferencji smakowych możecie dodać więcej soku z cytryny lub pieprzu.

Jeśli kurczak gotowy , podzielić na porcje i podawać z sosem którym mięsko polewamy. Nie zapominajmy także o winie. Skoro jesteśmy w Apulii to może Primitivo di Manduria.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz