Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 20 listopada 2012

FARFALLE Z BROKUŁAMI I TUŃCZYKIEM

Doskonały pomysł na szybką sałatkę w razie wizyty niespodziewanych gości. Musimy mieć tylko w spiżarni tuńczyka oraz brokuły. Smaczne , zdrowe i niedrogo. Nie jest to wymyślne danie ale ja je lubię i dość często gości na moim stole. Lubię jak makaron i brokuły są lekko twardawe. Takie typowe al dente.


składniki

1 duży brokuł
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
3 ząbki czosnku zmiażdżone
oliwa extra vergine
makaron farfalle
sól , swieżo zmielony pieprz



Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy. Musi byc lekko twardawy. Jednocześnie gotujemy na parze brokuły.



W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy czosnek uwazając aby sie nie przypalił.



Ugotowany makaron wykładamy na patelnię i podgrzewamy mieszając z oliwą i czosnkiem



Wykładamy makaron do miski i dodajemy ugotowane brokuły oraz osączonego tuńczyka.



Mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Doskonałe zarówno gorące jak i na zimno.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz