Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 15 listopada 2012

MOUSSAKA

Co robi przepis na grecką moussakę na italofilskim blogu ? A dlaczego ma go nie być. W końcu cały czas pozostajemy w kręgu śródziemnomorskiej kultury kulinarnej. Równie dobrze danie to , ze względu na użyte składniki , mogłoby być wymyślone w Italii albo we Francji. Zresztą tak naprawdę chyba nie powinniśmy mówić o kuchni włoskiej , greckiej , francuskiej czy hiszpańskiej tylko o kuchni śródziemnomorskiej. Wiele dań uważanych dzisiaj za typowo francuskie tak naprawdę przywędrowały do Francji z Italii a własciwie z Florencji wraz z Katarzyną Medycejską która poślubiła Henryka de Valois późniejszego króla Francji Henryka II i nie mogąc przyzwyczaić sie do tamtejszej kuchni zabrała ze sobą florenckich kucharzy. Co by o niej nie mówić , mając w pamięci rzeź hugonotów czyli tzw. Noc św.Bartłomieja , to francuska kuchnia bardzo wiele jej zawdzięcza. Tyle tytułem trochę przydługiego wstępu a teraz do garów bo pracy przy tym daniu jest sporo.

MOUSSAKA


składniki
750 g mielonej jagnięciny ( opcjonalnie można użyć wołowiny )
2 duże bakłażany
2 cebule posiekane
4 szalotki posiekane
4 ząbki czosnku zmiażdżone
4 łyżki mąki
200 ml czerwonego wina
500 ml passaty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonego oregano
trochę natki pietruszki
oliwa extra vergine
sól , świeżo zmielony pieprz

SOS BESZAMELOWY

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
2 szalotki
kilka goździków
gałka muszkatołowa
sól , pieprz



Zaczynamy

Kroimy bakłażana w plastry , solimy i odstawiamy na pół godz. aby pozbyć sie goryczki.



Mięso podsmażamy na odrobinie oliwy aż się zrumieni. Wytopiony tłuszcz zbieramy. Mięso powinno być takie prawie sypkie , każda grudka osobno.



Dodajemy cebulę , szalotkę i czosnek i smażymy aż będą miękkie.



Dodajemy mąkę i smażymy 1 min ciągle mieszając.



Dodajemy passatę , przecier , wino , oregano. Solimy , pieprzymy do smaku. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok pół godziny.





W tym czasie płuczemy plastry bakłażana , osuszamy na papierowych ręcznikach , smarujemy oliwą z obu stron i grilujemy aż będą przyrumienione



Do żaroodpornego naczynia wkładamy 1/2 mięsa , przykrywamy połową plastrów bakłażana. Następnie druga warstwa mięsa i druga warstwa plastrów bakłażana.





Czas na  beszamel. W rondlu podgrzewamy mleko z szalotkami i goździkami aby nabrało aromatu.
Studzimy je do temp. pokojowej.



W rondlu roztapiamy masło i mieszamy z mąką. Musimy cały czas mieszać aby nie potworzyły sie grudy.



Wlewamy powoli mleko i gotujemy na małym ogniu , cały czas mieszając , aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatołową.


Polewamy sosem nasze mięso z bakłażanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 40 - 45 min.



Wyjmujemy , posypujemy natką pietruszki i podajemy gorące.





bon όρεξη , buon appetito , bon appétit

SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Moja szwagierka tu w Apulii robi melanzane alla parmigiana z mięsem mielonym właśnie. Bakłażana dodatkowo smaży w panierce. Z tym, że beszameli już nie dodaje. O greckim daniu "moussaka" nie słyszała, jak jej wspomniałam, że taki twór istnieje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W Apulii , no , no. Uwielbiam Apulię. Taka prawdziwie włoska i nie oblepiona "turystyczną stonką".

    OdpowiedzUsuń