Łączna liczba wyświetleń

piątek, 30 listopada 2012

RISOTTO AI FUNGHI PORCINI

Włosi uwielbiają risotto. Przyrządza je się z różnymi dodatkami jak owoce morza , szpinak , warzywa ale chyba najsmaczniejsze jest klasyczne alla milanese które ja stosuję do osso buco. Pyszne kremowe i żółte od szafranu. Dzisiaj risotto z prawdziwkami.


Składniki
ryż arborio - 400g ( albo inny np. carnaroli )
4 szalotki
prawdziwki - sporo
oliwa extra vergine
masło - 30g
białe wino wytrawne
bulion - ok. 1 l
sól , świeżo zmielony pieprz



Ja to danie przygotowuje w sposób następujący. Na mniejszej patelni na odrobinie oliwy podsmażam pokrojone dość grubo prawdziwki z 1 posiekaną szalotką. Po ok 3 min. dolewam wino i duszę wszystko ok 3 min.


Na dużej patelni rozgrzewam masło i smażę pozostałe szalotki aż będą szkliste



Wsypuję na patelnię ryż , mieszam z szalotkami i smażę ok 2 min aż będzie szklisty a następnie dolewam 1 łyżkę wazową bulionu i mieszając smażę aż ryż wchłonie bulion.


Dodaję zawartość małej patelni czyli prawdziwki szalotkę i wino i mieszam z ryżem.



Dolewając bulion gotuję mieszając , aż ryż będzie al dente. Bulion należy dolewać powoli po 1 łyżce i za każdym razem czekamy aż ryż go wchłonie. Pod koniec doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładam łyżkę masła i mieszam z ryżem aby risotto było bardziej kremowe i aksamitne.



Wykładam na talerze , posypuję zestruganym parmezanem i podaję




                                                        B U O N        A P P E T I T O

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz