Łączna liczba wyświetleń

sobota, 17 listopada 2012

PASTICCIO czyli Lasagna inaczej

Pasticcio. Niby greckie a nazwa jakaś taka włoska. Składniki też jakby żywcem wzięte z przepisów włoskich babć i mam. Podobno jest to grecka potrawa ale musimy pamiętać że wiele dań kuchni greckiej przynieśli ze sobą Wenecjanie. Chyba stąd wywodzi się to danie. Trochę greckie a trochę włoskie.
PASTICCIO czyli lasagne trochę inaczej






Składniki na 6 osób
mięso mielone wołowe mielone 800 g ( zaszalałem i kupiłem krzyżową )
1 cebula posiekana
5 szalotek posiekanych
5 ząbków czosnku zmiażdżonych
200 ml passaty
1 puszka pomidorów krojonych
100 ml czerwonego wina
świeże oregano
laska cynamonu
3 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
oliwa extra vergine
sól , świeżo zmielony pieprz
400 g makaronu kolanka
trochę startego sera pecorino romano
sos beszamelowy do polania ( przepis jak do moussaki )



Zaczynamy od podsmażenia mięsa. Rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso mielone razem z cebulą , szalotką i czosnkiem.



dodajemy pomidory, passatę , wino i gotujemy na wolnym ogniu kilkanaście minut.


W tzw. międzyczasie próbujemy wino które kupiliśmy. W tym przypadku Cuvee Prestige za 12 pln w Tesco.





Degustując wino dokładamy liście laurowe , cukier , oregano , trochę startego cynamonu i smażymy 10 min. na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


W międzyczasie gotujemy makaron kolanka . Musi być twardawy , trochę bardziej niż al dente.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy 1/2 mięsa , przykrywamy 1/2 makaronu , następnie pozostałym mięsem i pozostałym makaronem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekamy ok. 25 min.


W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy jak do muossaki.

Wyjęte z piekarnika danie posypujemy świeżym pecorino romano , polewamy sosem beszamelowym, solimy pieprzymy  i dodajemy trochę startej gałki muszkatołowej. Wkładamy do piekarnika na 30 min.


Wyjmujemy i podajemy gorące









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz