Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 17 grudnia 2012

PENNE Z CHILI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Kolejne szybkie danie makaronowe które można przyrządzić używając składników które mamy w lodówce. Ja wypracowałem sobie następującą metodę. Zawsze u mnie w lodówkach jest szynka parmeńska , boczek , mieszanka owoców morza ,  warzywa ( pomidory , papryka , seler naciowy ) , jajka nie mówiąc już o pesto które czeka na swoją kolej oraz świeżych ziołach które latem rosną w ogródku a zimą w domu między kwiatami. Dzięki tej metodzie zawsze mam składniki na szybki obiad. Tak było w tym przypadku. Oczywiście dla potrzeb bloga lepiej byłoby gdyby potrawy które przygotowuję były bardziej wymyślne ale co zrobić. Czas na eksperymenty mam tylko w weekendy a w tygodniu gotuję szybko , prosto i jak najmniej skomplikowanie. Dzisiejsze danie to lekko zmodyfikowana i wzbogacona o szynkę parmeńską arrabiata.


składniki dla 4 osób

100g szynki parmeńskiej pokrojonej
1 duża cebula posiekana
1 papryczka chili bez pestek posiekana
2 ząbki czosnku zmiażdżone
garść posiekanej natki pietruszki posiekanej
1 puszka pomidorów
300ml passaty
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka masła
sól , świeżo zmielony pieprz
świeżo starty ser parmigiano reggiano do posypania


Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą i smażymy cebulkę 8-10 minut aż będzie miękka i złotawa





Dodajemy szynkę i smażymy ok 5 minut



Dodajemy chili , czosnek oraz pomidory i passatę. Doprawiamy solą i pieprzem , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 30 min aż sos zgęstnieje.





Ugotowany w międzyczasie makaron penne wrzucamy na patelnię i mieszamy aby pokrył się cały sosem


Wykładamy na talerze , posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżo startym parmezanem i podajemy gorące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz