Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 4 grudnia 2012

POLLO IN PADELLA

Pollo in padella czyli pierś z kurczaka z patelni albo rondla to typowe dla regionu Lazio danie. Mięsa dusi się tam  w różnego rodzaju sosach a częstym składnikiem jest boczek. Szybkie , proste i pożywne. Ja do miłośników drobiu raczej nie należę ale być może dlatego iż w Polsce króluje kurczak z rożna , skrzydełka z grilla albo filety panierowane. Co innego pollo ala diavolo albo udka duszone z szalotkami , winem i ziołami. Zupełnie inna jest także potrawa którą chciałbym dzisiaj przedstawić a którą ugotowałem w sobotę.

POLLO IN PADELLA


składniki
 piersi z kurczaka - 3 szt
100g boczku pokrojonego w słupki
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
100 ml bulionu drobiowego
150 ml białego wytrawnego wina
oliwa extra vergine
1-2 łyżki octu balsamicznego
2 puszki pomidorów ( najlepsze byłyby świeże ale o tej porze roku nie ma takich )
majeranek
2 - 3 gałązki tymianku
sól, swieżo zmielony pieprz


Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek uważając aby sie nie przypalił a następnie wyjmujemy go łyżką cedzakową.


na tej samej oliwie przesmażamy boczek na chrupiąco i także go wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.




Na patelnię kładziemy piersi z kurczaka i obsmażamy na złoto z każdej strony ( ok 3 - 4 min )



Solimy , pieprzymy i posypujemy majerankiem i dokładamy gałązki tymianku



Zalewamy winem i octem balsamicznym i gotujemy 2 - 3 min



Zalewamy bulionem , dokładamy pomidory. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20 - 30 min.



 Kroimy na grube plastry i układamy mięso na sosie a na wierzch układamy chrupiący boczek i podsmażony czosnek w plastrach. Możemy ale nie musimy posypać startym serem pecorino romano.


I kto by pomyślał że to zwykły kurczak. Naprawdę smaczne. Sam byłem zdziwiony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz