Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 9 grudnia 2012

SPAGHETTI AGLIO OLIO E PEPERONCINO

Jedna jest rzecz która w kuchni włoskiej mnie urzeka. To prostota połączona z niezwykle wyrafinowanym smakiem. Prezentowana juz przeze mnie bruschetta to przecież nic innego jak przyrumieniony chleb z roztartym czosnkiem, oliwą i pomidorami doprawiony solą i pieprzem. Proste a jakie smaczne. Albo taka pizza margerita. Najzwyklejsza, najbardziej podstawowa czyli placek z pomidorami i mozarellą, jeszcze tylko bazylia. Bez żadnych dodatków typu pieczarki , ananas czy inne wynalazki jak chociażby jajko ( pizza alla Rossini ) czy pizza z bekonem jaką gdzieś widziałem. Oczywiście nie jest to z mojej strony krytyka rozbudowanych przepisów na pizzę. Absolutnie nie, raczej pochwała prostoty przepisów podstawowych.
Jednym z takich prostych, ale niezwykle wysublimowanych smakowo dań jest dzisiejsze spaghetti aglio , olio e peperoncino. Właściwie danie to powinno być tematem postu otwierającego mojego bloga jako hołd złożony kuchni włoskiej. Prostota i świeże sezonowe składniki to podstawa.


składniki

kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
1 papryczka peperoncino
oliwa extra vergine
sól , swieżo zmielony pieprz
opcjonalnie posiekana natka pietruszki albo tarty parmezan do posypania


Właściwie nie ma się nad czym rozpisywać. Wstawiamy do gotowania makaron a w tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek oraz posiekana drobno papryczkę. Smażymy uważając aby czosnek się nie przypalił bo wówczas będzie gorzki.
Ugotowany makaron wykładamy na talerze i polewamy oliwą z czosnkiem i papryczką. Posypujemy posiekaną natką pietruszki albo tartym parmezanem.


Buon appetito albo też Smacznego jak kto woli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz