Składniki dla 4 osób
4 steki wieprzowe ze schabu bez kości ( 2-3 cm grubości )
sporo ziarnistego kolorowego pieprzu
masło - 30g ( ja używam klarowanego bo nie przypala się )
wino białe wytrawne - 300 ml
bulion cielęcy lub wołowy - 300 ml
śmietanka kremówka - 200 ml
sól
Solimy steki z obu stron.Rozgniatamy lekko ziarna pieprzu i wysypujemy je na talerz. Obtaczamy steki w pieprzu z obu stron lekko przyciskając aby ziarna powbijały sie w mieso. Odstawiamy na ok.30 min. Roztapiamy masło na patelni i smażymy steki po 6-8 min z obu stron. Mięso ma być soczyste.
Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Wlewamy na patelnię wino i gotujemy na dość dużym ogniu aż połowa odparuje jednocześnie mieszając i odrywając to co przywarło do dna patelni. Wlewamy bulion i gotujemy ok 5-7 min. Odcedzamy sos , wlewamy go spowrotem na patelnię i gotujemy na średnim ogniu aż sos zgęstnieje do konststencji rzadkiej śmietanki. Dodajemy kremówkę i gotujemy na dużym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Wkładamy mięso do sosu i gotujemy 1-2 min.
Odpowiednio wcześniej zajmujemy sie pieczonymi ziemniakami. Obrane kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Wkładamy do zimnej osolonej wody , zagotowujemy i gotujemy 1 min. Odcedzamy i odparowujemy. Wykładamy na blachę posmarowaną olejem i pędzlujemy ziemniaczki tymże olejem. Posypujemy kminkiem i pieczemy ok 45 min w temp 220 stopni.
Na talerze wykładamy upieczone ziemniaczki i steki polane sosem. Dekorujemy gałązką rozmarynu.
Buon appetito
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz