No ale czas do kuchni. Ja bardzo lubię grzyby i często ich w kuchni używam. Lubię risotto z grzybami albo "tagliatelle ai funghi porcini " a moim numero uno jeśli o grzyby chodzi jest spaghetti z vongolami i porcini. To jest tak pyszne że na samą myśl cieknie mi ślinka. Nie mam akurat vongoli więc dzisiaj danie prostsze niemniej równie smaczne.
Linguine ai funghi porcini
Składniki
masło - 30g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
Porcini czyli prawdziwki - 400 g ( oczywiście najlepiej świeże ale czasami używam mrożone )
1 duża cebula posiekana
2 ząbki czosnku zmiażdżone
wino białe - 100 ml
śmietana 30 % - 300 ml
peperoncino - 1 szt.
świeżo tarty parmezan ( może być także grana padano ) - 4 łyżki
sól i świeżo zmielony pieprz.
3 łyżki posiekanej bazylii
Kroimy porcini na plasterki. Rozgrzewamy na dużej patelni masło z oliwą. Na średnim ogniu przez ok. 5 min. smażymy cebulkę i czosnek. Wrzucamy grzyby , posiekane peperoncino i smażymy ok 10 min. Wlewamy wino i gotujemy aż połowa odparuje. Równocześnie gotujemy makaron.
Dodajemy śmietankę , parmezan , bazylię i mieszając gotujemy aż sos zgęstnieje. Nie powinien być za gęsty. Jeśli tak się stanie możemy podlać wodą od gotowania makaronu dla rozrzedzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak zwykle życzę SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz