Składniki dla 4 osób
mięso mielone wołowe - 0,5 kg ( chyba lepsza byłaby jagnięcina )
2 łyżeczki roztartego w moździerzu kminu rzymskiego
2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
1 cukinia pokrojona w plastry,półplastry albo jeszcze na pół.
2 kolorowe papryki pokrojone
1 łodyga selera naciowego pokrojona
1 puszka pomidorów w zalewie
6 - 8 łyżek natki pietruszki posiekanej
2 ząbki czosnku roztarte
2 średnie cebule posiekane
4 duże jaja
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Z mielonego mięsa , 1/2 kminu , 1/2 sproszkowanej papryki i 1/2 natki pietruszki formujemy pulpety.Obsmażamy je na rozgrzanej oliwie i wyjmujemy.
Wykładamy na patelnię cebule , czosnek , pozostały kmin rzymski i sproszkowaną papryke. Smażymy kilka minut aż cebula będzie miękka. Dokładamy seler naciowy , paprykę i cukinię.
Dusimy kilka minut na wolnym ogniu i dokładamy pomidory i 1/2 posiekanej natki.
Zagotowujemy i dokładamy nasze pulpety.Przykrywamy i dusimy ok. 30 - 40 min na średnim ogniu.
Gdy wszystko się udusi doprawiamy solą i pieprzem i wbijamy ostrożnie 4 jaja. Solimy , pieprzymy, posypujemy pozostałą natką. Przykrywamy i czekamy aż białka się zetną .
Wykładamy na talerze i podajemy z ciabattą.
Nigdy ale to przenigdy nie zapominamy o winie. Do tego polecam Montepulciano d'Abruzzo.
شهية طيبة Buon appetito albo smacznego jak kto woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz