Będąc kiedyś w Szczecinie zostałem zaproszony na kolację do restauracji o wdzięcznej nazwie AVANTI. Zamówiłem sobie zupę cebulową. Włoskim zwyczajem szef kuchni podszedł do naszego stolika i zapytał czy smakuje. Na moje stwierdzenie ze była wspaniała odrzekł : " Bo to jest zupa z prawdziwej cebuli ". Prawda że proste ? Zupa cebulowa z cebuli. Kto by pomyślał. Jednakże w czasach dymu wędzarniczego w aerozolu , polepszaczy czy też substancji wzmacniajacych smak nie była to odpowiedź bez sensu. Bardzo lubię zupę cebulową ale nigdy nie przypuszczałem że moje dzieci także ja polubią. W tej chwili jest to ulubiona zupa mojego najmłodszego syna. Zresztą nie tylko jego.
ZUPPA DI CIPOLLE
Składniki dla 6 osób
1 kg cebuli pokrojonej w półplastry
2 l bulionu cielęcego lub wołowego
oliwa z oliwek lub olej
cukier - 2 łyżki
mąka - 3 łyżki ( w moim przypadku oczywiście bezglutenowa )
sól , swieżo zmielony pieprz.
grzanki - po 1 na osobę
ser Gruyere ( albo plaster na grzankę, albo grubo zetrzeć na grzankę i zapiec w piekarniku )
Zaczynamy od skarmelizowania cebuli dzięki czemu zupa będzie miała brązowo - złotawy kolor.
Do dużego garnka wlewamy oliwę i smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu ok. 20 min od czasu do czasu mieszając.
Gdy cebula zrobi się miękka i sciemnieje na złoto - brązowy kolor dosypujemy mąkę i ciagle mieszajac smażymy minutę.
Następnie dolewamy powoli bulion , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 min na średnim ogniu.
Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na talerze. Na wierzch kładziemy po zapieczonej grzance z serem i ew. gałązce rozmarynu.
Pyszna karmelowa i trochę ostra. Prosta w przygotowaniu i bardzo tania co nie jest bez znaczenia.
Smacznego
Fajna zupa, takie proste potrawy z prawdziwych składników są rzeczywiście najlepsze. I za to kocham włoska kuchnię, będę wpadać częściej :) pozdrawiam. Dorota
OdpowiedzUsuńWitam , pozdrawiam i serdecznie dziękuję.
Usuń