Właściwie powinienem użyć świezych pomidorów ale o tej porze roku nie są zbyt smaczne więc użyłem passaty.
PENNE ALL'ARRABBIATA
Składniki na 4 osoby
400 g passaty
2 całe ząbki czosnku
1 - 2 papryczki peperoncino posiekane
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
oliwa extra vergine
sól , pieprz
ser " Pecorino Romano "
makaron penne - 400 g
Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy na niej czosnek i peperoncino.
Wlewamy passatę i smazymy ok. 5 min.
Wyjmujemy czosnek , dokładamy połowę posiekanej natki pietruszki i smażymy dalsze 3 min. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W międzyczasie gotujemy makaron. Gdy jest już ugotowany al dente odcedzamy go i wykładamy na patelnię do sosu i dokładamy resztę posiekanej natki pietruszki.
Mieszamy aż sos oblepi cały makaron
Wykładamy na talerze i zaraz podajemy. W osobnej miseczce podajemy starty ser Pecorino Romano.
Ten sos powinien być bardzo ostry. Ja taki lubię. W zależności od preferencji smakowych regulujemy ostrość sosu ilością peperoncino.
Buon appetito
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz