Składniki dla 4 osób.
Vongole - ok. 1 kg
Prawdziwki - 300 g dość grubo pokrojone
2 ząbki czosnku - 1 grubo pokrojony 1 zmiażdżony
3 cebulki szalotki
1 zielona papryczka peperoncino
250 ml białego wina
8 - 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
sól , pieprz
oliwa extra vergine - 4 - 5 łyżek
5 - 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki
Do dość dużego garnka wlewamy wino , dokładamy grubo pokrojony czosnek , 2 łyżki natki , vongole i na sporym ogniu gotujemy pod przykryciem ok. 5 min od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Małże muszą się otworzyć. Łyżką cedzakową wyjmujemy vongole do miski. Te które się nie otworzyły wyrzucamy. Połowę otwartych wyjmujemy z muszli do osobnej miseczki a połowę zostawiamy w muszlach. Płyn pozostały po gotowaniu przecedzamy i zostawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy połowę szalotki , zmiażdżony czosnek i papryczkę. Dolewamy płyn od gotowania małży i gotujemy ok 4 - 5 min. Wkładamy pomidorki i gotujemy ok. 3 - 4 min.
Na drugiej mniejszej patelni smażymy na oliwie grzyby z drugą połową szalotki.Solimy,pieprzymy. To takie symultaniczne gotowanie na 3 garnki bo jednocześnie musimy gotować makaron.
Na dużą patelnię wykładamy vongole zarówno te w muszlach jak i te obrane i gotujemy ok. 1 min.
Dokładamy usmażone prawdziwki , 2 łyżki natki pietruszki i gotujemy ok. 2 min. Solimy i pieprzymy do smaku.
Ugotowany al dente makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy wszystko razem aby pokrył sie sosem i nabrał aromatu. Wykładamy na talerze i posypujemy pozostałą natką pietruszki
No i oczywiście żadnego parmezanu. Nie uchodzi.
Vermentino di Sardegna albo Vernaccia di San Gimignano może być dopełnieniem tego moim zdaniem pysznego dania.
pieknie to wyglada!
OdpowiedzUsuńszukam przepisu na to danie, ale mam vongole w sloiku, tez przywiezione z italii
pozdrawiam!
Myślę że słoikowe nigdy nie zastąpią tych zywych. Całe szczęście ze bez problemu można je kupić w Polsce. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń