Składniki
1 średni bakłażan
10 - 12 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół ( opcja to pomidory z puszki osączone )
kilka płatków peperoncino
oliwa extra vergine - 5-6 łyżek
sól , pieprz świeżo zmielony
2 - 3 ząbki czosnku rozgniecione.
parmezan do posypania
Bakłażana kroimy na słupki przekładamy na sito , solimy i odstawiamy na pół godziny aby puścił sok. Dzięki temu pozbędziemy sie goryczki.
Podsmażamy go na rozgrzanej oliwie i wyjmujemy z patelni.
Na desce rozgniatamy czosnek z grubą solą.
Podsmażamy go na rozgrzanej oliwie
Dodajemy pomidorki i płatki peperoncino.Smażymy kilka minut a następnie dokładamy podsmażonego bakłażana. Smażymy chwilę , solimy i pieprzymy do smaku.
Wykładamy na patelnię ugotowany al dente makaron i mieszamy go z sosem.
Wykładamy na talerze , dekorujemy świeżą bazylią , posypujemy parmezanem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz