Kolejny przepis na szybki obiadek. Najsmaczniejszy wiosną i latem gdy mamy dostęp do świeżej dymki oraz świeżutkich pachnących pomidorów. W okresie jesienno - zimowym rzadko kupuję pomidory. Do sosów stosuję puszkowane albo passatę.
składniki
1 pęczek dymki pokrojonej
2-3 ząbki czosnku posiekane
1 puszka pomidorów albo passaty
2 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 łyzki octu balsamicznego
1 papryczka peperoncino
oliwa extra vergine
sól , swieżo zmielony pieprz
Na rozgrzanej oliwie podsmażam dymkę i czosnek
Dokładam pomidory , peperoncino , przecier pomidorowy i smażę kilka minut
Dodaję ocet balsamiczny i smażę kilka minut.
Pod sam koniec dodaję posiekaną bazylię
Ugotowany w międzyczasie makaron wykładam na talerze i posypuję zestruganym parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz