Łączna liczba wyświetleń

piątek, 2 listopada 2012

SCALOPPINE ALL'LIMONE

Jedno z popularniejszych włoskich dań mięsnych. W sumie nic dziwnego. Gdyby u nas rosły cytryny też pewnie wykształciłaby sie tradycja dodawania ich do różnych przepisów. W Italii jest mnóstwo przepisów na wykorzystanie cytryn czy to w roli głównej czy też dla wzbogacenia smaku potrawy. Wystarczy tylko wspomnieć słynną GRANITĘ lub LIMONCELLO pyszny napój nie dla dzieci albo GREMOLATĘ którą używa się jako dodatek do ossobuco. SCALOPPINE ALL'LIMONE to sznycle cielęce w sosie cytrynowym. Przygotowuje sie to danie bardzo szybko i jest naprawdę smaczne.



Składniki na 4 osoby

4 sznycle cielęce z udźca
sok z 2 cytryn
oliwa extra vergine
sól , pieprz świeżo zmielony
100 ml białego wytrawnego wina

Sznycle rozbijamy na cienkie plastry , najlepiej pomiędzy dwiema warstwami folii. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy do miski , zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 20 min.



Na patelni rozgrzewamy oliwę i gdy jest mocno rozgrzana smażymy sznycle po ok 1-2 min z każdej strony.


Zdejmujemy sznycle z patelni , odkładamy na talerz i trzymamy w cieple. W tym czasie na patelnię wlewamy sok z cytryny i gotujemy aż zgęstnieje ( nie powinien być za gęsty ). Z uwagi na to że cytryny bywają różne , jedne mniej kwaśne inne bardziej , czasami tak jak w tym przypadku dodaję wino białe aby sos nie był zbyt kwaśny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem , wkładamy na patelnię sznycle i podgrzewamy na średnim ogniu 1 - 2 min.



Wykładamy na talerze , polewamy sosem i zaraz podajemy.



Jako dodatku użyłem zapiekanych szparagów. Podgotowałem szparagi ok. 10 min. Przełożyłem do żaroodpornego naczynia , posypałem tartym parmezanem i zapiekałem ok 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Niestety nie dostałem zielonych szparagów tylko białe. Cóż , nie sezon na szparagi.

Tradycyjnie życzę smacznego.

2 komentarze:

  1. https://kuchniabellissima.wordpress.com/
    Super stronka! Uwielbiam mięso I uwielbiam cytrusy ☺ Napewno skorzystam na dniach z przepisu... Będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. https://kuchniabellissima.wordpress.com/
    Super stronka! Uwielbiam mięso I uwielbiam cytrusy ☺ Napewno skorzystam na dniach z przepisu... Będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń