Z paellą jest chyba tak jak ze spaghetti albo risotto. Przepisy można dopasowywać do zawartości lodówki albo do nastroju. Akurat naszła mnie ochota na paellę więc zrobiłem remanent w lodówkach i zrobiłem to co zrobiłem czyli paellę z kurczakiem , boczkiem oraz chorizo.
składniki
3 usmażone i rozdrobnione udka z kurczaka
150g wędzonego boczku
2 kiełbaski chorizo - 1 ostra oraz 1 łagodna
400g ryżu
3 kolorowe papryki pokrojone
1 cebula posiekana
4 szalotki posiekane
3 zabki czosnku posiekane
1 puszka pomidorów
1 puszka groszku
kilkanaście czarnych oliwek
250 ml bulionu ( użyłem takiego własnoręcznie ugotowanego na kościach cielęcych i wołowych )
szczypta szafranu namoczonego w odrobinie wrzątku
oliwa exstra vergine
sól , świeżo zmielony pieprz
Usmażone i rozdrobnione mięso z kurczaka smażę kilka minut na oliwie razem z pokrojonym w słupki boczkiem
dodaję pokrojone w kostkę łagodne chorizo i smażę 2-3 minuty
dodaję szalotki oraz cebulę i smażę ok. 5 minut
dodaję bulion , dokładam pomidory, czosnek i szafran razem z wodą w której się moczył
doprowadzam do wrzenia, doprawiam solą i pieprzem i dokładam pokrojoną paprykę oraz ryż
a następnie dodaję dodaję groszek. Doprowadzam do wrzenia.
Przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 160-170 stopni na ok. 35 - 40 min po czym wyjmuję i rozkładam na wierzchu plastry ostrej kiełbaski chorizo oraz oliwki a następnie wstawiam do piekarnika na ok. 15 min.
Ostra chorizo powinna się trochę podpiec. Wyjmuję z piekarnika i dekoruję plastrami cytryny
Pozwalam trochę ostygnąć i podaję
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz