Łączna liczba wyświetleń

piątek, 12 października 2012

INSALATA TRICOLORE

Moja ulubiona przystawka , sałatka , przegryzka czy jak ja tam nazwać. Prosta , smaczna i zdrowa a dodatkowo te kolory. Nie ma co opisywać sposobu przygotowania bo wszystko jest widoczne jak na dłoni. Zamiennie przygotowuję dwie wersje :

Klasyczna sałatka Caprese

Pomidor
kulka mozarelli
świeża bazylia
sól , pieprz
oliwa extra vergine
ocet balsamiczny




Wersja wzbogacona z avocado.



Avocado musimy naciąć wzdłuż i przepołowić " rozkręcając " obie połówki a następnie wydłubać pestkę , pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniało. Układamy wszystko na talerzu skrapiamy oliwą , octem balsamicznym doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Najlepsza byłaby oczywiście mozarella di bufala ale rzadko u nas bywa a jeśli nawet to co do jej autentyczności mam spore wątpliwości. Ja używam mozarelli firmy Galbani.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz