Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 14 października 2012

PASTA ALLA NORMA

Nie wiem dlaczego tak się nazywa. Być może na cześć Vincenzo Belliniego i jego opery " Norma ". Tak twierdzi Rick Stein. Wszak i Bellini i to danie pochodzi z Katanii. Byc może. Nie zagłębiajac się w rozważania antropologiczne co , kto i dlaczego zajmijmy sie gotowaniem. Nie jestem wegetarianinem broń boże ale to danie bardzo mi smakuje. Można użyć do tego dania spaghetti , linguine , bavette , bucatini a nawet penne rigate. Pełna dowolność. Zawsze będzie smaczne.

Składniki

1 średni bakłażan
10 - 12 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół ( opcja to pomidory z puszki osączone )
kilka płatków peperoncino
oliwa extra vergine - 5-6 łyżek
sól , pieprz świeżo zmielony
2 - 3 ząbki czosnku rozgniecione.
parmezan do posypania


Bakłażana kroimy na słupki przekładamy na sito , solimy i odstawiamy na pół godziny aby puścił sok. Dzięki temu pozbędziemy sie goryczki.



Podsmażamy go na rozgrzanej oliwie i wyjmujemy z patelni.

                                             Na desce rozgniatamy czosnek z grubą solą.


                                                 Podsmażamy go na rozgrzanej oliwie




Dodajemy pomidorki i płatki peperoncino.Smażymy kilka minut a następnie dokładamy podsmażonego bakłażana. Smażymy chwilę , solimy i pieprzymy do smaku.



Wykładamy na patelnię ugotowany al dente makaron i mieszamy go z sosem.




Wykładamy na talerze , dekorujemy świeżą bazylią , posypujemy parmezanem .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz