Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 1 października 2012

POLPETTE DI CARNE CON L'UOVO

Dzisiaj polecam coś co  można by pewnie spotkać w Turcji , Maroku , Hiszpanii i każdym innym kraju basenu Morza Śródziemnego. Pulpety z duszonymi warzywami i jajkiem. To akurat danie pochodzi z Maroka i powinno być przyrządzane w tadżinie ( terrakotowe naczynie z wysoką stożkową pokrywą ) ale niestety w klasycznym wydaniu nie do wykonania u mnie w domu z uwagi na płytę indukcyjną która niestety z terrakotą nie chce współpracować. Z powodu sporej zawartości kminu rzymskiego nazwałem je po włosku i tak też je traktuję.



Składniki dla 4 osób

mięso mielone wołowe - 0,5 kg ( chyba lepsza byłaby jagnięcina )
2 łyżeczki roztartego w moździerzu kminu rzymskiego
2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
1 cukinia pokrojona w plastry,półplastry albo jeszcze na pół.
2 kolorowe papryki pokrojone
1 łodyga selera naciowego pokrojona
1 puszka pomidorów w zalewie
6 - 8 łyżek natki pietruszki posiekanej
2 ząbki czosnku roztarte
2 średnie cebule posiekane
4 duże jaja
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Z mielonego mięsa , 1/2 kminu , 1/2 sproszkowanej papryki i 1/2 natki pietruszki formujemy pulpety.Obsmażamy je na rozgrzanej oliwie i wyjmujemy.



Wykładamy na patelnię cebule , czosnek , pozostały kmin rzymski i sproszkowaną papryke. Smażymy kilka minut aż cebula będzie miękka. Dokładamy seler naciowy , paprykę i cukinię.


 Dusimy kilka minut na wolnym ogniu i dokładamy pomidory i 1/2 posiekanej natki.



Zagotowujemy i dokładamy nasze pulpety.Przykrywamy i dusimy ok. 30 - 40 min na średnim ogniu.


Gdy wszystko się udusi doprawiamy solą i pieprzem i wbijamy ostrożnie 4 jaja. Solimy , pieprzymy, posypujemy pozostałą natką. Przykrywamy i czekamy aż białka się zetną .


Wykładamy na talerze i podajemy z ciabattą.


Nigdy ale to przenigdy nie zapominamy o winie. Do tego polecam Montepulciano d'Abruzzo.




شهية طيبة   Buon appetito albo smacznego jak kto woli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz