Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 14 października 2012

RÓZNE RÓŻNISTE SOSY DO RYBY

Uwielbiam ryby. W każdej postaci. Smażone , grilowane w folii , grilowane bez folii , pieczone w soli , gotowane , wędzone. Każde. Do ryb smażonych , pieczonych lub grilowanych nieodzowne moim zdaniem są sosy. Przepisów jest pewnie tyle ilu kucharzy. Ja lubię takie.

SOS OLIWNO-KOPERKOWY
Oliwa czosnkowa - 100 ml - najlepsza taka zrobiona samemu czyli posiekany czosnek zalany dobrą oliwą
posiekany koperek - 3-4 łyżki
sól , pieprz
sok z 1/2 cytryny

Do miseczki wlać oliwę , dodać posiekany koperek i sok z cytryny.Wymieszać , posolić i popieprzyć do smaku. Ilości oczywiście zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi. Wstawić do lodówki dla schłodzenia.

SOS ŚMIETANOWO-KOPERKOWY
śmietana 22 % - 200 ml
posiekany koperek - 3-4 łyżki
sok z 1 limonki
sól , pieprz

Do miseczki wyłozyć śmietanę , dolać soku z limonki albo cytryny. Wymieszać , dołożyć posiekany koperek wymieszać , posolić i popieprzyć do smaku. Wstawić do lodówki dla schłodzenia.

SOS SALMORIGLIO




Składniki
Woda letnia – ok. 50 ml
Oliwa z oliwek – ok. 100 ml ( powinna być dobrej jakości najlepiej taka nierafinowana )
Liście selera naciowego posiekane 3-4 łyżki
Natka pietruszki posiekana 3-4 łyżki
Sok z ½ cytryny
Oregano posiekane ( najlepiej świeże ) – 1 łyżeczka
Czosnek 3 ząbki zmiażdżone
Sól , pieprz

Do miseczki wlać wodę , dodać oliwę i wymieszać , dodać sok z cytryny i wymieszać , dodać czosnek , seler , pietruszkę i oregano i wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Oczywiście w zależności od Waszych preferencji smakowych możecie dodać więcej soku z cytryny lub pieprzu


SOS ALIOLI
Czosnek – 3-4 ząbki rozgniecione
Sól
2 żóltka
Oliwa z oliwek
Sok z ½ cytryny


W moździerzu zetrzeć czosnek z solą na gładką masę , dodać żółtka i ucierać. Dodać sok z cytryny i dalej ucierać. Dodawać powoli oliwę i cały czas ucierać aż do uzyskania konsystencji rzadkiego majonezu.

SOS ŚMIETANOWO - SZCZAWIOWY

śmietanka słodka 30 % - 250 ml
szczaw konserwowy - 150 g
sok z 1/2 cytryny
masło 30 g
sól , pieprz


Do rondla wlewamy śmietankę i redukujemy do połowy objętości. Dodajemy szczaw i sok z cytryny , solimy , pieprzymy do smaku i gotujemy 3-4 min. Dodajemy masło i gotujemy ok. 2 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz