Łączna liczba wyświetleń

środa, 10 października 2012

ZANIM USCHNIE MIĘTA

Kilka lat temu postanowiłem założyć w ogrodzie zielnik. Nic wielkiego , 2m x 2m. Sieję tam sobie zioła i inne roślinki bardzo przydatne w gotowaniu. Dzieki temu mam swój seler naciowy , natkę pietruszki , bazylię , oregano , tymianek , majeranek , szałwię i inne wspaniałości. W zeszłym roku wyrosło nawet kilka krzaków papryczki peperoni zaś teraz w listopadzie mam zamiar zasadzić czosnek. Osobnym zagadnieniem jest mięta. Rośnie wspaniale , pachnie również tylko rozsiewa się i włazi wszędzie gdzie znajdzie sobie trochę miejsca. Musiałem ją odseparować i przenieść w inną część ogrodu. Dzięki temu że w tym roku mięty ci u mnie dostatek można przyrządzać pyszną herbatkę albo raczej napar ze świeżej mięty lub naleweczkę miętówkę ( pierwsza partia już sie rozeszła , a taka była piękna zielona jak nie przymierzając płyn do naczyń "Ludwik" )
Z mięty można także ugotować wspaniały , aromatyczny sos do makaronu o czym w dzisiejszym odcinku.

SPAGHETTI ALLA MENTA

Składniki

6 - 8 łyżek grubo posiekanej świeżej miety
3 ząbki czosnku rozgniecione
sól gruboziarnista
6 - 8 łyżek oliwy extra vergine
2 łyżeczki kaparów
2 - 3 pomidory pokrojone w kostkę i osączone
pieprz
kilka płatków peperoncino


Rozgniatamy czosnek z solą



Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy krótko czosnek z solą. Czosnek po chwili wyjmujemy z patelni i dodajemy pomidory , peperoncino , kapary i dusimy ok 3 - 4 min. Dodajemy miętę i dusimy ok 2 min. Sos powinien być tzw. suchy dlatego pomidory powinny być osączone.



Ugotowany w tzw. międzyczasie makaron ( w tym przypadku linguine ) wykładamy włoskim zwyczajem na patelnię i mieszamy wszystko razem aż pokryje sie sosem.



Proste , szybkie , aromatyczne i przepyszne danie makaronowe.



A to wersja bezglutenowa czyli sos ten sam tylko makaron kukurydziany. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz