Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 8 października 2012

RISOTTO ALLA MILANESE

Nieodzowny dodatek do OSSOBUCO. Mozna je przyrządzać tak jak każde risotto jako samodzielne danie zamiast makaronu. Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo pyszne.

Składniki



400 g ryżu do risotto ( ja używam ARBORIO )
1 cebula drobno posiekana
1,5 l bulionu cielęcego lub drobiowego
szczypta szafranu ( najlepszy prawdziwy ale można użyć także kurkumy. Ja tego unikam )
1/2 kostki masła ( ok 100 g )
50 g startego parmezanu ( gdy risotto jest dodatkiem do ossobuco nie dodaję parmezanu )

1/3 masła roztapiamy na patelni. Szklimy cebulę ok 5 min. Dodajemy ryż , mieszamy i smażymy ok 1 min. az będzie szklisty.



 Dodajemy łyżke wazowa bulionu , szafran zamoczony w odrobinie goracej wody i gotujemy mieszając. Gdy ryż wchłonie wywar dolewamy następna łyżkę albo dwie wywaru i dalej gotujemy ciągle mieszajac w tzw. ósemkę ( stąd nazwa risotto , riso - ryż , otto - osiem ).
Gotujemy stopniowo dolewajac bulionu aż ryż będzie kleisty i miękki ale nie za bardzo. Tak jak makaron powinien być al dente. Doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy resztę masła , parmezan i mieszamy aż risotto będzie kremowe. Na wierzch możemy wyłożyć parmezan zestrugany w grube wiórki , połozyć gałązke bazylii albo rozmarynu.

1 komentarz:

  1. Nie znałam etymologii słowa "risotto", nigdy nie jest za późno, żeby dowiedzieć się czegoś nowego... i to przyrządzić. "Adeptka" ossobuco.

    OdpowiedzUsuń