Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 29 października 2012

ZUPA - KREM Z POMIDORÓW

Za oknem zima. Przyszła trochę wcześniej niż się jej spodziewałem ale jak to się mówi jak wroga nie da się zwalczyć to trzeba się do niego przyzwyczaić. Właściwie nie traktuję zimy jak wroga. Nawet ją lubię. Wolałbym jednak aby panowała tylko w górach gdy jadę na narty a nie tam gdzie trzeba jeździć samochodem. Niestety nie mam na to wpływu więc się przyzwyczajam. Taka zimowa , mroźna aura skłania mnie do przyrządzania gorących , sycących i ogrzewających od środka dań a w szczególności zup. Zupa gulaszowa albo cebulowa w szczególności nadaje się na zimowe , mroźne dni. Nadaje się także zupa pomidorowa którą chcę zaprezentować dzisiaj. Kilka lat temu moja córka przywitała domowników tą zupą , własnoręcznie przyrządzoną czym wzbudziła moja radość i szczery podziw.


                                                               Zupa - krem z pomidorów
składniki na 6 - 8 osób

30g masła
2 - 3 duże cebule pokrojone w półplastry
3 ząbki czosnku posiekane
2 łyżki mąki
1,5 l bulionu cielęcego lub warzywnego
2 puszki pomidorów z puszki
kilka laurowych liści
sól , świeżo zmielony pieprz
śmietana , liście bazylii do przybrania



W garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę i czosnek aż będą szkliste



dodajemy mąkę i smażymy minutę



Dolewamy bulion , dokładamy pomidory z zalewą i liście laurowe. Gotujemy ok 30-35 min.

wyjmujemy liście laurowe , blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Podajemy gorącą z dodatkiem śmietany i listków bazylii.



S M A C Z N E G O

10 komentarzy:

  1. Mmm, te zdjęcia przypominają mi te cudowne uczucie, kiedy w ferie zmęczona i zmarznięta schodzę ze stoku narciarskiego i siorbię taką pyszną, włoską zupkę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach!:)wygląda świetnie, więc na pewno tak samo smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście po zejściu ze stoku taka gorąca dobrze przyprawiona zupka jest czymś o czym marzy przemarznięty narciarz. A i wyglądem swoim nie odstrasza.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam i zjadłam zupkę przepyszna!
    Robiłam z połowy składników tylko, bo dla dwóch osób i bez liścia laurowego - bo nie mam, bo nie lubię;)
    ale i tak wyszła taka, na jaką miałam ochotę!
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Powinnaś dostać medal za ta zupę! Przepyszna! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszna :)
    Dzięki za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. a jakiej śmietany należy użyć?

    OdpowiedzUsuń
  8. Raczej kwaśnej a napewno gęstej. Najlepsza byłaby taka z targu od "baby" ale te czasy już minęły.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie chce mi zgęstnieć :( robie wielki gar z 6l wywaru i dodałam 8 łyżek mąki i dupa pomocy

    OdpowiedzUsuń