Allora al lavoro
Składniki dla 8 - 10 osób
ok 1 kg mięsa pokrojonego w słupki ( ja używam po równo wieprzowiny , cieleciny i wołowiny )
200 - 300 g wędlin ( boczek wędzony , szynka , kiełbasa - okazja do czyszczenia lodówki )
2 duże cebule posiekane
kilka zmiażdżonych ząbków czosnku
kilka łyżek koncentratu pomidorowego
pół kostki masła
5 pokrojonych w słupki ogórków kiszonych
250 ml wody od kiszenia ogórków
350 ml białego wytrawnego wina
50 ml wódki czystej
200 - 300 g oliwek czarnych pokrojonych w pierścionki
ok 3 l wywaru albo po prostu wody
oliwa extra vergine - kilka łyżek do smażenia
kminek , ziele angielskie , liścć laurowy
sól i świeżo zmielony pieprz.
Zaczynamy od podsmażenia mięsa z cebulą na oliwie. Równolegle zagotowujemy w dużym garnku wodę lub wywar. Usmażone mięso przekładamy do garnka z wywarem lub wodą i niech sie gotuje.
Na tej samej patelni smażymy pokrojone wędliny.
Po usmażeniu dodajemy do garnka z mięsem i gotujemy razem aż mięso będzie miękkie.
Na patelni rozgrzewamy 1/2 masła , smażymy na nim kilka minut przecier pomidorowy z czosnkiem
dokładamy oliwki , smażymy ok 2 - 3 min i wszystko razem dorzucamy do garnka
dolewamy białe wino i gotujemy ok. 10 min.
na patelni rozgrzewamy pozostałe masło i smażymy na nim ogórki kiszone
Po usmażeniu wrzucamy wszystko do garnka , dodajemy liść laurowy , ziele angielskie , kminek , pieprzymy do smaku a w razie potrzeby solimy i gotujemy ok. 10 min.
Dolewamy wódkę oraz sok z ogórków , doprawiamy ostatecznie i gotujemy 5 - 10 min.
Wykładamy na talerze , dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany , plasterek cytryny ( akurat mi zabrakło )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz