Jedni mówią że wymyślone zostało przez amerykańskich żołnierzy w czasie II wojny światowej , drudzy zaś że jest to stary przepis na pożywne danie wymyślony przez węglarzy czy też wypalaczy węgla drzewnego. Ja skłaniałbym sie raczej do tej drugiej wersji bo przecież carbon to węgiel. Pochodzenie jednak jest dla mnie mniej ważne. Ważniejszy jest smak tego bardzo sytego i typowo rzymskiego dania makaronowego.
składniki dla 4 osób
makaron spaghetti - 400 g
boczek - 200 g
4 jaja
starty ser pecorino romano
starty ser parmigiano reggiano
sól , świeżo zmielony pieprz
oliwa extra vergine
Wykonanie jest niezwykle proste. Zaczynamy od podsmażenia na odrobinie oliwy, boczku pokrojonego w słupki. Jednocześnie wstawiamy makaron do gotowania. Powinien być gotowy w momencie gdy boczek sie usmaży.
W misce roztrzepujemy jaja oraz starte oba sery oraz solimy i pieprzymy.
Gdy boczek mamy usmażony a makaron jest al dente wykładamy go na patelnię do boczku i mieszamy
Dodajemy roztrzepane jaja z serami i mieszamy dokładnie aż makaron pokryje sie sosem.
Wykładamy na talerze i podajemy gorące. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem w zależności od naszych upodobań.
Przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny a na zimowe chłodne dni to niezwykle sycące danie nadaje się wyśmienicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz