składniki na 4 - 6 porcji
50 g masła
3 duże pory pokrojone w półplastry
4 szalotki posiekane
1 średnia marchew pokrojona w kostkę
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
1 liść laurowy
1,5 l bulionu
100 ml śmietanki
sól , świeżo zmielony pieprz
Dolewamy bulion , wrzucamy marchew , ziemniaki oraz liść laurowy i gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy liść laurowy , miksujemy zupę na krem , dolewamy śmietankę , podgrzewamy , doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy gorącą z grzankami albo świeżą bagietką. Można zetrzeć na wierzch trochę gałki muszkatołowej. Ja nie lubię.
W przypadku gdy robimy chłodnik , po zmiksowaniu i ostygnięciu odstawiamy na 3 godz. do lodówki a przed podaniem mieszamy ze śmietanką i podajemy.
Zupa z porów - to jest to! Wygląda bardzo smakowicie. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszna. Dzięki i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSkładniki juz kupione, dzisiaj będę próbować:)
OdpowiedzUsuńUdało się ? Jeśli tak to mam nadzieję że smakowało.
Usuńwyglada pysznie, mam ochote na taka zupke:-)
OdpowiedzUsuń