Składniki dla 4 osób
1 opakowanie mieszanki frutti di mare - ok 400 g
300 ml śmietanki 30 %
150 ml białego wytrawnego wina
2 średnie cebule drobno posiekane
oliwa extra vergine
sól , pieprz
natka pietruszki posiekana
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. W moim wieku pamięć juz nie taka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę.
dodajemy naszą mieszankę frutti di mare i podsmażamy 2 min.
dokładamy trochę posiekanej natki , wlewamy wino i gotujemy aż połowa odparuje.
wlewamy śmietankę i gotujemy aż sos zgęstnieje ale nie za bardzo. Jeśli wyjdzie nam za gęsty możemy podlać wodą od gotowania makaronu.Solimy i pieprzymy do smaku
ugotowane al dente spaghetti wykładamy włoskim zwyczajem na patelnię i mieszamy aż makaron pokryje sie sosem.
Wykładamy na talerze , posypujemy posiekaną natką pietruszki. No i oczywiście żadnego parmezanu.
Buon appetito.
Uwielbiam kuchnię włoską, pomysł na spaghetti pyszny, jutro w lidlu tydzień włoski, kilka produktów i też zrobię spaghetti, może z suszonymi pomidorami:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam
UsuńNo przyznam się, że nie wpadłabym na to, by dodać śmietanę do owoców morza. Zawsze dorzucam pomidory. Tak czy owak jestem ciekawa, jak to danie smakuje.
OdpowiedzUsuńFajnie, że pokazujesz poszczególne składniki, jest wszystko czarno na białym, przejrzyście. Widać, co tam do tego gara wrzuciłeś ;)
Pozdrawiam.
Witam. Ja także dodawałem zazwyczaj pomidory. Takiego połączenia owoców morza ze śmietaną spróbowałem po raz pierwszy w Finlandii. Tak mi zasmakowało że gotuje je często. Pytam tylko dzieci : białe czy czerwone ? Zazwyczaj wybierają białe. Czerwone tylko wtedy gdy używam żywych małży w muszlach. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń